Leuk artikel in de Zo Zit Dat afgelopen maand! Met als thema “Wie is de slimste: Mens of Computer” stelden ze onder meer Jim Stolze een aantal vragen.
Je weet alles van kunstmatige intelligentie (AI). Maarre… wat is dat?
“Kunstmatige intelligentie is een computerprogramma dat vooral heel goed is in gegevens verzamelen. Het gebruikt de data die het verzamelt daarna om beslissingen te nemen. Je komt het de hele dag door tegen. Wanneer je bijvoorbeeld wat mensen volgt op Instagram of TikTok, vertelt de app je wie je nog meer kunt volgen. En vaak weet hij precies wie je leuk vindt.”
Hoe werkt dat?
“AI kijkt naar wie jij bent, wat jij leuk vindt en naar wie je volgt. Die gegevens noem je data. De kunstmatige intelligentie verzamelt die data niet alleen van jou maar ook van andere gebruikers. Hij weet zo wie mensen die op jou lijken leuk vinden om te volgen. En stelt die aan jou voor.”
Dat klinkt echt súperslim!
“Ja hé. Maar KI is eigenlijk heel dom. Het werkt namelijk alleen als wij het trainen. Dat doe je eigenlijk de hele dag door, zonder dat je dat doorhebt. Als jij iets op Google zoekt, dan leert een AI van Google daarvan. En als je op YouTube een video van Enzo Knol of Marije Zuurveld een duimpje omhoog geeft, weet YouTube weer iets meer over je (namelijk dat je Marije Zuurveld of Kalvijn leuk vindt). Eigenlijk ben jij dus een leraar!”
Kunnen computers in de toekomst slimmer worden dan mensen?
“Sommige wetenschappers proberen de hersenen van mensen na te maken met computers. Maar dat wil nog niet heel erg lukken. Ons brein is namelijk heel ingewikkeld. Dat maak je niet zomaar na. Een computerchip werkt ook heel anders dan ons brein. Hoe knap kunstmatige intelligentie ook is, hij denkt eigenlijk alleen in rekensommen. Wij mensen zijn nog altijd slimmer dan computers.”
Mmm, rekensommen… Kan kunstmatige intelligentie mijn huiswerk voor me maken?
“Rekensommen kun je prima laten oplossen door een computer. Maar daar heb je niet per se AI voor nodig. Dat kunnen gewone computers ook. Bij kunstmatige intelligentie draait het vooral om het herkennen van patronen. Als je AI bijvoorbeeld tekst laat zien en steeds vertelt welke woorden voltooid deelwoorden zijn, gaat hij dat soort woorden herkennen. Da’s handig als je tekst moet ontleden!”
Wauw, wat knap! Maar ook wel een beetje eng! Is AI gevaarlijk?
“Sommige mensen denken dat kunstmatige intelligentie in de toekomst zo slim wordt, dat computers op een gegeven moment besluiten dat ze mensen niet meer nodig hebben. Maar de kans dat dat gebeurt is ongelooflijk klein. AI kan namelijk zelf geen plannen smeden. Het kan alleen opdrachten uitvoeren die wij mensen geven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er een netwerk van computers komt dat besluit dat de mens uit de weg geruimd moet worden. Maar misschien ben ik zelf wel een robot die dit juist zegt om je op het verkeerde been te zetten, haha.”