Afgelopen week was “kunstmatige Intelligentie” elke dag in het nieuws. Ten eerste was er de internationale conferentie World Summit AI, daarnaast was er de bekendmaking van het Strategisch Actieplan van het kabinet. En als klap op de vuurpijl maakten vijf Nederlandse bedrijven hun plannen voor “Kickstart AI” bekend.
Dinsdag: Strategisch Actieplan
‘Het is essentieel bij kunstmatige intelligentie dat je de mens er bij niet vergeet,’ zegt @MonaKeijzer over het ’Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie’ van het kabinet #buitenhof pic.twitter.com/ZBHfNKfarn
— Buitenhof (@Buitenhoftv) October 13, 2019
Woensdag: World Summit AI
Twee dagen lang kwam de internationale AI-gemeenschap over de vloer in Nederland. Prins Constantijn riep in zijn openingstoespraak op tot een meer verantwoordelijke houding ten opzichte van ai. De roep om ‘responsible ai’ klonk alom. Ai-systemen mogen niet meer roekeloos worden uitgerold. Belangrijk ook is de uitlegbaarheid.
Duidelijk moet zijn hoe algoritmes tot bepaalde uitkomsten heeft geleid; waarom bijvoorbeeld de een wel een krediet krijgt en de ander niet. Volop werd gediscussieerd over de vraag hoe ai kan bijdragen tot een betere samenleving.
Donderdag: Kick Start Ai
Nederland moet ‘superkrachten’ krijgen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Om dat voor elkaar te krijgen hebben vijf grote bedrijven donderdag een nieuw samenwerkingsinitiatief gelanceerd, Kickstart AI. Ze werken daarin samen met een aantal universiteiten.
AholdDelhaize, ING, KLM, NS en Philips hopen met de taskforce initiatief de ontwikkeling van AI-technologie in Nederland een impuls te geven en te voorkomen dat Nederlandse kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie naar het buitenland verdwijnt. Ze gaan dat doen door te investeren in het vergroten van de onderwijscapaciteit en het ontwikkelen van het bewustzijn op AI-gebied. Daarmee moet Nederland uiteindelijk een concurrerend en relevant, wereldwijd AI-kennisplatform worden.
Vrijdag: AI voor jongeren
Op vrijdag volgden zo’n 15.000 scholieren met elkaar de “grootste AI-les” van het voortgezet onderwijs. Na het succes van primair onderwijs (met koningin Máxima) is er nu dan een speciale versie met vlogger Enzo Knol!