Als je je leerlingen op de toekomst wilt voorbereiden, hoort een goede discussie over AI daar ook bij. Je kunt denken aan creatieve toepassingen, slimme software gebruiken of een ethische discussie voeren.
Van 7 – 12 jaar
Het Klokhuis heeft zich op een leuke manier vastgebeten in AI en daar een heuse studio omheen gebouwd. Hun materiaal bestaat uit een aantal video’s en een lespakket.
Leerdoelen:
- Ik weet wat AI is.
- Ik kan benoemen waar AI gebruikt wordt.
- Ik weet dat een AI getraind wordt met veel voorbeelden/veel data.
- Ik kan uitleggen waarom een programma met AI anders is dan
een programma zonder AI.
Lespakket (PO)
In samenwerking met FutureNL hebben we een aantal lespakketten samengesteld voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Deze lessen zijn bedoeld om alle leerkrachten (niet alleen ICT) leuke lessen over AI te laten geven. De digidoeners (en de lesbrief) zijn te downloaden via LessonUp.
Van 12 – 15 jaar
Gelanceerd door koningin Máxima herself is er nu ook een speciale jongerenversie van de Nationale AI-Cursus. Hij bestaat uit dezelfde onderdelen maar is qua belevingswereld afgestemd op jongeren tussen de 12 en 15 jaar.
Lespakket (VO)
Naast de lessen voor het PO hebben we samen met FutureNL ook lespakketten voor het voortgezet onderwijs gemaakt. Zelfs Enzo Knol besteedde hier aandacht aan in zijn vlog. De digidoeners zijn te vinden via LessonUp.
Future Stories (VPRO)
Gekoppeld aan het VPRO televisieprogramma Tegenlicht, biedt FutureStories een leuk hulpmiddel om in de klas te praten over AI. De uitzending over kunstmatige intelligentie (waaronder chatGPT) is hier terug te kijken.